1700 milliárd forintot is meghaladta költségvetési hiány augusztus hónapig, a kormány nem aggódik
2018-09-11 13:50
Hirdetés

Az éves előirányzat 121 százaléka volt a deficit augusztus végén.

1646,2 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás augusztus végén, ami több mint másfélszerese az egy évvel korábbi, 979,9 milliárdos deficitnek – derül ki a Pénzügyminisztérium gyorsjelentéséből. Még rosszabb a kép, ha a központi költségvetést nézzük: ott 1700 milliárdot is meghaladta a hiány összege.

Csak augusztusban 155,3 milliárddal hízott a hiány – ennél csak 2017-ben sikerült a nyolcadik hónapban nagyobb összeget felhalmozni – jegyzi meg a Portfolio. A portál azt is kiemeli, hogy ha a nyolc hónapos összeget nézzük, ilyen magas még sosem volt a deficit.

Az első nyolchavi hiánnyal az egész évre tervezett 1360,6 milliárd forintos hiánycél 120,9 százaléka teljesült. Ennél utoljára 2011-ben szaladt el jobban augusztus végére a hiány.

A negatív mérleghez hozzájárult, hogy augusztus végéig az uniós kiadások elérték az 1388,5 milliárd forintot, ezzel szemben a kormány mintegy 183 milliárd forint bevételt tudott csak elszámolni Brüsszellel – írta közleményében a Pénzügyminisztérium. További 30 milliárdos pluszköltséget jelentett, hogy a Magyar Államkincstár – az előző évekhez hasonlóan – az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatásokat augusztus utolsó hetében fizette ki.

 

Sosem látott magasságban a hiány, a kormány nem aggódik

Az éves előirányzat 121 százaléka volt a deficit augusztus végén.
#Belföld, #Gazdaság   Forrás: hvg.hu   Kép: pixabay.com
Hirdetés

látogató számláló View My Stats freevisitorcounters.com