A kormány rejtegeti a korrupciójukról szóló GRECO-jelentést
2018-10-07 14:23

Hirdetés:

Az Orbán-kormány valamiért nem engedi nyilvánosságra hozni az Európa Tanács szakszervének vizsgálati anyagait, pedig a 49 országot tömörítő testület parlamenti közgyűlése már fel is szólította erre - írja a 168óra.

 

Az Európa Tanácson belül működő, Korrupcióellenes országok csoportja (GRECO) rendszeresen készít jelentéseket az ET tagállamaiban a korrupció elleni küzdelem helyzetéről. Ezek a jelentések a 49 tagállamban eddig nyilvánosak voltak, egyetlen példát, Lukasenko Belorusziáját leszámítva. A legutolsó jelentés esetén új ország ült oda Minszk mellé a szégyenpadra, nem adva meg a hozzájárulását az országról szóló jelentés nyilvánosságra hozatalához: Magyarország” – tudatta Jávor Benedek. A Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerint ez a szégyen ráadásul nem maradt észrevétlen.

„A közelmúltban az ET Parlamenti Közgyűlésének lett tagja, Boriss Cilevičs kérdéssel fordult az ET-hez, vajon Magyarország miért nem teszi lehetővé a róla szóló antikorrupciós jelentés nyilvánosságra hozatalát és mit kíván a Tanács tenni, hogy rávegye Magyarországot erre?

Az ET Miniszteri Bizottsága válaszában határozottan javasolja Magyarországnak a jelentés publikálását. „Mindez azt is jelenti, hogy az ülésen 49 ET tagország külügyi képviselőinek jelenlétében arról szavaztak, hogy a korrupt magyar kormány miért rejtegeti a korrupciójukról szóló GRECO jelentést. Ritka szégyenteljes helyzet lehetett. Elfogadhatatlannak tartom a magyar kormány diktatúrákhoz méltó sumákolását, és követelem a GRECO jelentésének azonnali nyilvánosságra hozatalát.” – írta Jávor, egyúttal közzétette a válaszlevelet.#Belföld  #Politika  #Fidesz  #Korrupció   Forrás: 168ora.hu   Kép: pixabay.com
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats