Jövő évtől a szociális segély megvonására készülnek.
2018-09-25 19:11

Hirdetés:

A kormányzat képviselője nem cáfolta azt az értesülést, hogy a jövő évtől a szociális segély megvonására készülnek.

"A kormány szociálpolitikájának kulcseleme, hogy minden munkaképes embernek legyen munkája, mert hosszútávon a munka tud megvédeni a szegénységtől" - válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy kérdésre a Parlament honlapján.

Szeptember elején a Népszava írta meg, hogy a kormány tovább akarja szigorítani a szociális segély feltételeit jövő januártól. Ahol közmunkás van a családban, a nem dolgozó felnőtt aligha kapna valamit.

A közfoglalkoztatás Belügyminisztériumban kidolgozott jövő évi terve úgy módosítaná a szociális törvényt, hogy a szociális segély - foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) - odaítélésekor 2019 januárjától a közmunkásként szerzett bér összegét számolják bele a háztartás egy fogyasztási egységre eső jövedelmébe.

Eddig az FHT 22 800 forintját vették figyelembe a járási hivatalok ügyintézői, amikor eldöntötték, hogy valaki jogosult-e a támogatásra vagy sem, biztosított-e a megélhetése vagy sem. Így viszont, ha az eddigi számítás helyett a 8 órás közmunkás bér jelenlegi nettó 54 217 forintját vagy pedig a szakképzett közmunkások nettó 77 968 forintját veszik figyelembe, akkor alig marad olyan család, ahol a nem dolgozó felnőtt jogosult lesz a segélyre.

 

Portfolio.huHirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats