Özönlenek az országba az Indiai,Ukrán,Szerb,Costa Rica-i munkások
2018-10-04 16:42

Hirdetés:

Az elmúlt két évben háromszor annyi külföldi, főleg ukrán, szerb, macedón, valamint indiai és Costa Rica-i érkezett dolgozni Magyarországra.

 A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint az idei első négy hónapban közel 14 ezer tartózkodási kérelmet adtak be munkavállalás céljából. Ez duplája a tavalyinak és triplája a 2016. január-áprilisi időszaknak – írta a G7. A G7 most arról számolt be, hogy egy Tatabánya környéki gyárban a szerb és ukrán munkavállalók mellett egyre több dolgozó érkezik a közép-amerikai Costa Ricából is.

A Pénzügyminisztérium tavaly június óta engedélyezi a hiányszakmák esetében a munkavállalási engedély mellőzését, ha 3 hónapnál rövidebb időszakról van szó. A kormány ezt a könnyítést azzal indokolta, hogy a külföldi munkavállalók – a bevándorlókkal ellentétben – nem akarnak Magyarországon maradni. A tartózkodási engedélyek iránti kérelmek drasztikus növekedése azonban arra is utalhat, hogy a munkában bevált külföldiek engedélykérelmét többször is beadhatják a három hónap letelte után.

A munkaerőhiányban nagy szerepet játszik, hogy most mennek nyugdíjba a Ratkó-korszak gyermekei, a munkaerőpiacra lépő 1998-as generáció pedig nyolcvanezer fővel kisebb, 124 ezer fős csoportot képvisel, és a külföldi munkavállalás is vonzó számukra.

Nem egyedi esetekről van szó, egyre több vállalat dönt úgy, hogy külföldről pótolja a hazai gazdaságból hiányzó munkaerőt. De ezt senki nem veri nagydobra, mivel politikailag érzékeny téma lett a bevándorlás és külföldi munkavállalók Magyarországra hívása.

 Forrás:HVG.hu/G7#Belföld   Forrás: hvg.hu   Kép: pxhere.com
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats