Az amerikai csapat-összevonásra mozgósították az orosz és a szíriai egységeket
2018-08-28 20:22
Hirdetés

Oroszország és Szíria is készültségbe helyezte erőit, válaszul a közel-keleti állam térségében tapasztalt amerikai csapatfelvonulásra – írta kedden a Kommerszant című orosz gazdasági napilap.

 Moszkva állítása szerint a Washington vezette koalíció támadásra készül a szíriai kormányerők ellen, amely azt követően veszi majd kezdetét, hogy brit szakértők útmutatásával egy megrendezett vegyifegyver-támadást hajtanak végre civilek ellen Idlíb tartományban.

Az orosz védelmi tárca egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője a Kommerszantnak elmondta: megerősítették a Latakia tartománybeli Hmejmím orosz légitámaszpont légvédelmét, miután április közepén az Egyesült Államok Nagy-Britanniával és Franciaországgal közösen 105 manőverező robotrepülőgépet lőtt ki feltételezett szíriai vegyifegyver-gyárakra. A légibázist most egy üteg Tor-M2 típusú, kis hatótávolságú önjáró légvédelmi rakétakomplexum is védi. Emellett augusztus 25-én a Földközi-tengerre ért a fekete-tengeri orosz hadiflotta két fregattja, az Admiral Grigorovics és az Admiral Esszen is. A fregattok fegyverarzenáljához Kalibr-NK típusú, hajók elleni manőverező robotrepülőgépek is tartoznak.

A szíriai sajtó emellett közölte, hogy a damaszkuszi rezsim is készenlétbe helyezte saját Sz-200-as, illetve Osza típusú légvédelmi rendszereit egy lehetséges csapás kivédésére. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn amerikai támadás előkészületeire utaló jelként értékelte, hogy a 28 darab Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgéppel felfegyverzett amerikai Ross romboló augusztus 25-én a Földközi-tengerre ért, miután a The Sullivans is megérkezett a múlt héten a Perzsa(Arab)-öbölbe, a fedélzetén 56 manőverező robotrepülőgéppel, a katari al-Udeid légi támaszpontra pedig egy B-1B amerikai hadászati bombázó repülőgépet vezényeltek 24 cirkálórakétával.

Orosz tábornok: Idlíbben két napon belül vegyi támadás várható

Angolul beszélő szakértők érkeztek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban létrehozott feszültségcsökkentési övezet déli részébe, hogy ott két napon belül megrendezzenek egy, a civil lakosság elleni vegyifegyver-támadást - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője újságíróknak vasárnap Moszkvában.
#Külföld, #Szíria, #Oroszország   Forrás: mti.hu   Kép: www.flickr.com
Hirdetés

látogató számláló View My Stats freevisitorcounters.com