#Külföld   #Irán   #USA
Az amerikaiak azt állítják, hogy iráni hajók próbáltak elfogni egy brit tankert a Hormuzi-szorosban
2019-07-11 08:09

Hirdetés:

Iráni hajók megpróbáltak elfogni egy brit tankert a Perzsa(Arab)-öbölben - idézte a Fox televízió szerdán este Bill Urban századost, az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szóvivőjét.

    

A szóvivő elmondta: az amerikai haderő figyelemmel kísérte a történéseket. Majd hangsúlyozta, hogy "a nemzetközi hajózás szabadságának biztosítása nemzetközi megoldást követel".  
    

A Fox televízió mellett a CNN hírtelevízió is jelentette szerdán este, hogy a Perzsa(Arab)-öbölben a Hormuzi-szoros közelében öt iráni őrhajó, amely feltételezhetően az iráni Forradalmi Gárdához tartozott, megpróbált elfogni egy brit olajszállító teherhajót.

A tanker éppen a Hormuzi-szoroshoz közelített, amikor az irániak irányváltásra és megállásra szólították fel. A brit királyi tengerészet egyik fregattja kísérte a tankert, és azonnal távozásra szólította fel az iráni őrnaszádokat, amelyek távoztak is.
    

Haszan Róhani iráni elnök szerdán - az incidens előtt - figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy következményei lesznek a Szíriába tartó és nyersolajat szállító iráni tanker múlt héten történt feltartóztatásának Gibraltárnál. "Kimondom, hogy a britek keltik a bizonytalanságot, és majd később megtapasztalják ennek a következményeit" - fogalmazott az iráni elnök a teheráni kormányülésen.
    

Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kedden Washingtonban újságírókat arról tájékoztatott, hogy az amerikai kormányzat katonai koalíciót szeretne kovácsolni az Irán és Jemen közelében lévő vízi utak ellenőrzésére.

A tájékoztatón jelen volt Mike Pompeo külügyminiszter és Mark Esper, a védelmi tárca ügyvezető minisztere is. Dunford tábornok közölte: Washington már folytatja a megbeszéléseket a szövetségeseivel annak egyeztetésére, hogy összeállhat-e a koalíció, és ha igen, hány ország részvételével, annak érdekében, hogy biztosítsák a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban és a Báb el-Mandeb-szorosban.

A múlt héten Feltartóztattak egy tankhajót a brit hatóságok Gibraltárnál, mert azt gyanítják, hogy a panamai zászló alatt hajózó tanker olajat szállít Szíriába, ami az Európai Unió által bevezetett szankciók megsértése. A hajót a Gibraltári-szorosban vették zár alá a hatóságok, miután Afrika partjai mellett elhajózva a Földközi-tengerre érkezett. Irán ezután azzal fenyegetőzött, hogy válaszul elfognak egy brit tankert, valószínüleg erre tettek most próbálkozást.

 

Iráni Forradalmi Gárda: Iránnak kötelessége lefoglalni egy brit olajszállító hajót, ha nem engedik el az iráni tankert

Feltartóztattak egy tankhajót a brit hatóságok Gibraltárnál, mert azt gyanítják, hogy a panamai zászló alatt hajózó tanker olajat szállít Szíriába, ami az Európai Unió által bevezetett szankciók megsértése. A hajót a Gibraltári-szorosban vették zár alá a hatóságok, miután Afrika partjai mellett elhajózva a Földközi-tengerre érkezett.

 #Külföld  #Irán  #USA   Forrás: mti.hu   Kép: pixabay.com
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats