Az USA nemzetközi hadsereggel védené a Hormuzi-szorost, az Iráni támadások ellen
2019-07-10 10:05

Hirdetés:

Washington katonai koalíciót szeretne kovácsolni az Irán és Jemen közelében lévő vízi utak ellenőrzésére - jelentette ki Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kedden újságíróknak.

    

A tábornok közölte: az Egyesült Államok néhány nappal ezelőtt fejezte be a nemzetközi katonai koalíció tervezetét, közelebbi részleteket azonban nem mondott róla.

A most nyilvánosságra hozott információkból az derül ki, hogy a tervek szerint az Egyesült Államok gondoskodna a parancsnoki hajókról és irányítaná az egész katonai koalíció megfigyelő tevékenységét, míg szövetségesei hajói - saját zászló alatt - kísérnék a kereskedelmi hajókat és járőr feladatokat látnának el az amerikai hajók közelében is.         

A sajtókonferencián - amelyen részt vett Mark Esper ügyvezető védelmi miniszter és Mike Pompeo külügyminiszter is - Dunford elmondta: "most folytatjuk a megbeszéléseket egy sor országgal, hogy meglássuk, összeállhat-e a koalíció, amely biztosítaná a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban és a Báb el-Mandeb-szorosban".

 

Washington reményei szerint két héten belül kiderül, mely országok vesznek részt a tervezett koalícióban. A résztvevő országok számától is függ, hogy mekkora lenne a két szorost és a nemzetközi hajózási útvonalakat ellenőrző flotta.     

 

A politikai döntés megszületése után - mint mondta - "közvetlenül a katonákon a sor, hogy kidolgozzák, milyen speciális haderőre lesz szükség a terv gyakorlati megvalósításához".
    

 

Az Egyesült Államok Iránt okolja a Perzsa(Arab)-öbölben lévő Hormuzi-szorosnál és az Adeni-öbölnél lévő Báb el-Mandeb-szoros közelében kialakult bizonytalan helyzetért.

A két tengerszoros fekvése stratégiai fontosságú. A Hormuzi-szoroson keresztül szállítják a világ kőolajexportjának csaknem egyötödét. Washington már korábban is felvetette a Hormuzi-szoros katonai ellenőrzésének kérdését, de a Báb el-Mandeb tengerszoros nemzetközi vizeinek ellenőrzéséről eddig nyilvánosan nem esett szó.

 


    

A teheráni vezetés korábban többször is azzal fenyegetett, hogy lezárja a Hormuzi-szorost, ha összetűzésbe keveredne az Egyesült Államokkal.

Teljes készültségben az amerikai hadsereg az Ománi-öbölben történő tankerek megtámadása miatt

Haditengerészet Bahreinben állomásozó Ötödik Flottája teljes készültségben van, a két tankerhajó megtámadása miatt az Ománi-öbölben . Az amerikai haditengerészet térségben tartózkodó egysége két különálló vészjelzést is észlelt a reggeli órákban - számolt be az eseményekről Joshua Frey, az Ötödik Flotta legénységének egyik tagja.#Külföld  #Irán  #USA  #Hormuzi-szoros   Forrás: mti.hu   Kép: pixabay.com
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats