EU-csúcs:Orbán erősen csúsztat Frontex ügyben
2018-09-20 10:24

Hirdetés:

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban.

A kormányfő az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy "ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje".

 

Szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy "a tagállamoknál maradhat a védekezés joga" - ismertette.

 

Orbán Viktor úgy fogalmazott, "szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert". Semmi szükség arra, hogy "ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről" - jelentette ki a miniszterelnök.

 

 

Mint mondta, emellett kell ma kiállni, és "többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük". "Egyelőre a papírforma mellettünk van" - tette hozzá.
   

A valóság az, hogy  a javaslat nem a menekültek beengedéséről szól.

A bizottsági javaslat összefoglalójában többek között ez olvasható az EU-s határőrök kibővített tevékenységéről:

 

"A fogadó tagállam felügyelete és ellenőrzése mellett a külső határokon a következő feladatokat tudja majd ellátni: személyazonosság-ellenőrzés, a határátkelőhelyeken történő belépés engedélyezése vagy elutasítása, úti okmányok lebélyegzése, járőrszolgálat a határokon, valamint a határt szabálytalanul átlépő személyek feltartóztatása. A személyzet emellett segítséget tud majd nyújtani a visszatérési eljárások végrehajtásában, különösen a kiutasítási határozatok előkészítése vagy a kitoloncolt harmadik országbeli állampolgárok kísérése révén."

 

A javaslat legnagyobb része azzal foglalkozik, hogy az EU-s határőrök hogyan tudnak az eddiginél sokkal több embert kitoloncolni. Arról nincs szó benne, hogy az EU-s határőrök eldönthetik, hogy ki jogosult menekültstátusra. Ez egyébként abból is következik, hogy a menekültügy és a határvédelem két külön terület. 

 

Orbán egy olyan koncepció ellen indul most csatába, amelyben nincsenek benne azok a dolgok, amiket le akar győzni.

 

MTI/444

 #Külföld  #Belföld  #Frontex  #Illegális migráció  #Orbán  #Fidesz   Forrás: mti.hu   Kép: mti.hu
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats