Irán az amerikai szankciók eltörlését sürgette a Nemzetközi Bíróság meghallgatásán
2018-08-27 17:55
Hirdetés

Irán az Egyesült Államok által augusztus elején ismét életbe léptetett szankciók azonnali eltörlését sürgette a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság hétfői meghallgatásán.

"A büntetőintézkedések igazságtalanok és károsak, ártanak az iráni gazdaságnak, így milliókat taszítanak szegénységbe" - jelentette ki Mohszen Mohebi, a teheráni kormány jogi képviselője a hágai Békepalotában tartott ülésen, "leplezetlen gazdasági agresszióval" vádolva meg az Egyesült Államokat.

Beadványában Irán annak megállapítására kérte az ENSZ elsődleges bírói szervét, hogy Washington megsértette az iszlám köztársasággal szembeni kötelezettségeit, s arra, hogy ezért szólítsa fel az amerikai kormányt a korlátozások késedelem nélküli feloldására.

Teherán emellett azt is szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok nyújtson teljes körű kártérítést a "jogsértés" miatt.
Irán július közepén fordult a hágai törvényszékhez arra hivatkozva, hogy Washington megsértette a két állam közötti, kevéssé ismert 1955-ös barátsági szerződést.

A bírói testület elnöke a későbbi döntés tiszteletben tartására szólította fel az Egyesült Államokat, amely ugyanakkor írásos beadványában úgy vélekedett, hogy a Nemzetközi Bíróságnak nincs joghatósága az ügyben, az Irán által kifogásolt kérdésekre pedig nem vonatkozik a szóban forgó szerződés.

A négynapos meghallgatás kedden folytatódik, akkor az amerikai kormány képviselője fogja ismertetni az érveit.Szakértők szerint az ítélet egy hónapon belül várható.

Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette: országa egyoldalúan felmondja az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást, és újra életbe lépteti a felfüggesztett szankciókat. Az egyezmény többi aláírója arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitart a szerződés mellett, amíg Irán is így tesz.

A korlátozásokat két szakaszban vezetik be. Az első augusztus elején vette kezdetét, és az iráni gazdaság több ágazatát érinti. A novemberben életbe lépő második szakasz elsősorban az iráni energetikai szektort célozza, embargóval sújtva az olajexportot.

 
#Külföld, #Irán, #USA, #Szankciók   Forrás: mti.hu   Kép: en.kremlin.ru
Hirdetés

látogató számláló View My Stats freevisitorcounters.com