Iráni atomprogram - Az Egyesült Államok az iráni beadvány elutasítását sürgette a Nemzetközi Bíróságon
2018-08-28 15:51
Hirdetés

Az augusztus elején ismét életbe léptetett amerikai szankciók eltörlését célzó iráni beadvány elvetését sürgette az Egyesült Államok a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság keddi meghallgatásán.

Jennifer Newstead, az amerikai kormány képviselője "jogi trükközésnek" nevezte Teherán érvelését, miszerint Washington a büntetőintézkedések újbóli bevezetésével megsértette a két ország közötti, kevéssé ismert 1955-ös barátsági szerződést.

"Irán a barátsági szerződés rendelkezéseit próbálja felhasználni olyan jogai érvényesítésére, amelyek állítása szerint egy teljesen más, a bírósági jogorvoslatot kifejezetten kizáró megállapodásból erednek" - hangsúlyozta a hágai Békepalotában tartott ülésen.

Newstead leszögezte: ezen nézeteltéréseket nem bíróság előtt, hanem a diplomácia útján kell rendezni, a hágai törvényszéknek nincs joghatósága az ügyben. "Súlyos és kijózanító következményei lennének annak, ha a bíróság elfogadná Irán jogi manőverezését" - fogalmazott.

 Hozzátette, az iszlám köztársaság magatartása továbbra is fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, külpolitikai céljaira és gazdaságára, ezért, illetve egy békésebb Közel-Kelet megteremtése érdekében van szükség a nyomásgyakorlásra.

 Beadványában Irán annak megállapítására kérte az ENSZ elsődleges bírói szervét, hogy Washington megsértette az iszlám köztársasággal szembeni kötelezettségeit, s arra, hogy ezért szólítsa fel az amerikai kormányt a korlátozások azonnali feloldására. Teherán emellett teljes körű kártérítést szerezne elérni a "jogsértés" miatt.

 A négynapos meghallgatás hétfőn kezdődött, akkor az iráni kormány képviselője ismertette az érveit. Szakértők szerint az ítélet egy hónapon belül várható.

 A Nemzetközi Bíróság döntései kötelező érvényűek, a testület azonban nem tudja kikényszeríteni ítéletei végrehajtását, márpedig mind Irán, mind pedig az Egyesült Államok részéről volt már rá példa, hogy nem hajtotta végre ezen verdikteket.
Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette: országa egyoldalúan felmondja az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást, és újra életbe lépteti a felfüggesztett szankciókat. Az egyezmény többi aláírója arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitart a szerződés mellett, amíg Irán is így tesz.

 A korlátozásokat két szakaszban vezetik be. Az első augusztus elején vette kezdetét, és az iráni gazdaság több ágazatát érinti. A novemberben életbe lépő második szakasz elsősorban az iráni energetikai szektort célozza, embargóval sújtva az olajexportot.
#Külföld, #USA, #Irán, #Szankciók   Forrás: mti.hu   Kép: static.femina.hu
Hirdetés

látogató számláló View My Stats freevisitorcounters.com