Izraeli miniszter: az új amerikai szankciók hatására Irán meghátrál vagy összeomlik
2018-08-06 13:28
Hirdetés

Az amerikai gazdasági szankciók ismételt bevezetése választásra kényszeríti az iráni kormányt: vagy elfogadja az amerikai követeléseket nukleáris programjáról és térségbeli tevékenységének felfüggesztéséről, vagy az összeomlást kockáztatja  - vélekedett Jiszrael Kac izraeli közlekedési és hírszerzési miniszter.

"A ma visszaállított amerikai szankciók arra kényszerítik az irániakat, hogy döntsenek: vagy megfelelnek az amerikai követelésnek a térségbeli terrorral és a nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatban, vagy az összeomlást és a rendszer bukását kockáztatják"- írta Jiszrael Kac Twitter-üzenetében hétfőn.     

"Az első lehetőség jó, a második kiváló"- tette hozzá az izraeli miniszter  az amerikai szankciókat üdvözölve.     Izrael a kezdetektől élesen bírálta az Iránnal 2015-ben aláírt atomalkut, s Benjámin Netanjahu miniszterelnök helyeselte Donald Trump amerikai elnök lépését az egyezség felülvizsgálatáról.

Az izraeli kormány szerint az egyezmény hosszú távon nem akadályozza meg Iránt nukleáris programjának végrehajtásában, és a gazdasági könnyítések révén lehetővé teszi Teherán számára, hogy az érdekeit képviselő harcosokat támogasson a Közel-Keleten, miközben nem korlátozza ballisztikusrakéta-fejlesztési programját.     

Az Egyesült Államok az idén májusban egyoldalúan felmondta a több mint tíz év alatt kimunkált többhatalmi atomalkut és augusztus 6-tól az iráni gazdaság több szektorát, november 4-től pedig energetikai ágazatát sújtja büntető intézkedésekkel.     

Haszan Róháni iráni elnök a múlt héten törvényellenesnek nevezte, hogy az amerikai elnök felmondta az atomalkut, egyúttal leszögezte, hogy Teherán nem fog meghajolni az ország olajexportjának "megfojtását" célzó amerikai törekvések előtt.

 

Kép illusztráció
#Külföld, #USA, #Irán, #Szankciók   Forrás: mti.hu   Kép: www.flickr.com
Hirdetés

látogató számláló View My Stats