Moszkva: kiéleződött a konfliktus az amerikai különmegbízott látogatása nyomán
2018-05-23 14:55

Hirdetés:

Kiéleződött a konfliktus Kelet-Ukrajnában az amerikai külügyminisztérium különmegbízottjának múlt heti helyszíni látogatása nyomán - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő keddi moszkvai sajtótájékoztatóján.

Zaharova szerint Kurt Volker amerikai különmegbízott a fegyverszállítások nyílt támogatásával "alájátszik Kijev militarista hozzáállásának", és nemcsak "olajat önt a tűzre", de a konfliktus egyik részesének pártjára áll. Mint mondta, ezzel megkérdőjeleződik az Egyesült Államok közvetítői szerepe.

A szóvivő azzal vádolta Volkert, hogy a minszki megállapodások végrehajtásának előmozdítása helyett elutasítja a szakadár köztársaságok létének elismerését, pedig ezekkel Kijevnek közvetlenül kellene tárgyalnia a konfliktus rendezése érdekében. Megfogalmazása szerint az ukrán vezetés "katonai kalandokra való bátorításként" értelmezte az amerikai különmegbízott magatartását.

Volker a múlt héten a Donyec-medencének az ukrán kormányerők által ellenőrzött részén és Kijevben tett látogatást.
A Kommerszant című gazdasági napilap keddi számában megszólaltatott egy névtelenül nyilatkozó orosz külügyi illetékest, aki veszélyesnek nevezte a Donyec-medencei szakadár köztársaságok térségében kialakult helyzetet, és arra figyelmeztetett, hogy mindennek súlyos következményei lehetnek, ha sürgősen nem tesznek intézkedéseket a feszültség csökkentése érdekében.

 

A diplomata elmondta, hogy Ukrajna témája szerepel majd Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök kétoldalú megbeszélésén, amelyet a szerdán kezdődő Szentpétervári Gazdasági Fórum alkalmából tartanak.#Külföld  #Oroszország  #Ukrajna   Forrás: mti.hu   Kép: upload.wikimedia.org
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats