NATO-főtitkár: a szövetség növeli jelenlétét a Fekete-tengeren
2019-04-01 16:19

Hirdetés:

A NATO szerint továbbra is aggodalomra ad okot Oroszország agresszív tevékenysége, ezért az észak-atlanti katonai szövetség növeli jelenlétét a Fekete-tenger térségében - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn.

    

A főtitkár a tagállamok külügyminiszteri tanácskozása és a katonai szövetség megalakításának 70. évfordulója alkalmából szerdán Washingtonban tervezett rendezvények előtt tartott sajtótájékoztatót.
    

Elmondta, a NATO szerint fenyegetőek Oroszország Ukrajnával szembeni intézkedései, az utóbbi időben veszélyesen megnőtt a feszültség a Kercsi-szoroson és az Azovi-tengeren. Ez indokolja, hogy a szövetség továbbra is szorosan együttműködjön partnereivel a régióban.
    

"Azt várom, hogy a miniszterek ezen a héten új intézkedéseket fogadjanak el a térség helyzetének javítása és a stabilitás helyreállítása érdekében" - fogalmazott.
    

Kijelentette, a NATO fokozza támogatását úgy Georgia, mint Ukrajna számára a tengeri és a partvédelmi őrök képzése, valamint az információk megosztása terén.
    

A közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló (INF) megállapodással kapcsolatban a főtitkár elmondta, Oroszország továbbra is megsérti az egyezményben foglaltakat új rakétarendszerének fejlesztésével. A rakéták létezése és az, hogy Oroszország részéről nem tapasztalható szándék arra, hogy visszatér a megállapodásban foglaltak betartásához, jelentősen csökkenti Európa biztonságát - húzta alá.
    

Az Egyesült Államok február elején jelentette be, hogy megkezdi az INF-egyezményből való kivonulás folyamatát, felfüggeszti a szerződésből eredő kötelezettségvállalásait, és fél évet ad Moszkvának a követelései teljesítésére.
    

Stoltenberg kiemelte: az idő fogy, a szövetségeseknek meg kell vitatniuk, hogy mi legyen a NATO következő lépése. A katonai tömb továbbra is elkötelezett a leszerelés mellett, de folytatnia kell a hiteles és hatékony, elrettentésre, valamint párbeszédre alapuló politikáját Moszkvával az eredményes védelem fenntartása érdekében - közölte.
    

A szövetség megalakításának 70. évfordulójára utalva kijelentette: hetven éve Európa és Észak-Amerika szoros kapcsolatot hozott létre, ez a NATO-t a történelem legerősebb szövetségévé tette. A megemlékezés a hét évtizedes béke és jólét ünnepe, de lehetőség arra is, hogy a NATO a jövőbe tekintsen.
    

"Egy kiszámíthatatlan világban minden nap együtt dolgozunk azon, hogy megakadályozzuk a konfliktusokat, és megőrizzük a békét közel egymilliárd ember számára" - fogalmazott a főtitkár.#Külföld  #NATO  #Oroszország   Forrás: mti.hu   Kép: pixabay.com
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats