A NATO tovább fenyegeti Oroszországot
2018-05-28 17:26

Hirdetés:

A NATO-nak "kétcsatornás" módon kell viszonyulnia Oroszországhoz, az elriasztás mellett párbeszédet is alkalmazva - szorgalmazta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Varsóban, az észak-atlanti szövetség Parlamenti Közgyűlésének tavaszi ülésszakán.

Stoltenberg hangot adott azon reményének, hogy a NATO júliusi brüsszeli csúcstalálkozóján a tagállamok az Oroszországgal szembeni határozott hozzáállást erősítik meg. Szerinte a NATO-orosz viszonyt "kétcsatornás" módon kell megközelíteni: egyfelől elriasztásra és védelemre, másfelől politikai párbeszédre van szükség.

"Jobb kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal, akkor is, ha nem bízunk ennek közeli megvalósulásában" - jelentette ki Stoltenberg, Moszkvát egyebek között a NATO-tagállamok demokratikus folyamataiba való beavatkozással, Ukrajna destabilizálásával, valamint kiber- és vegyi támadások szervezésével vádolva.

Elmondta: egyetért a holland kormánnyal, amely felszólította Oroszországot, hogy vállaljon felelősséget a malajziai légitársaság MH17-es járatának 2014-es lelövéséért.

A júliusi NATO-csúcs további témáinak Stoltenberg a NATO fegyveres erőinek transzatlanti és Európán belüli gyors áthelyezhetőségét nevezte, szerinte döntés születik az észak-atlanti csapatok megerősítéséről, készenlétéről és mobilitásáról, valamint a parancsnoki struktúra megreformálásáról.

 Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats