Orosz külügy: Moszkva nem kapitulál Washington előtt
2018-08-23 16:51

Hirdetés:

A Szkripal-ügyre hivatkozó új szankciókkal kapcsolatban az Egyesült Államok szándékosan teljesíthetetlen követelményeket fogalmazott meg Oroszországgal szemben, Moszkva azonban nem tesz engedményeket és nem kapitulál Washington előtt - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Mezsdunarodnaja Zsizny című magazin honlapján csütörtökön közölt interjújában.

"Az amerikai kormányzat Oroszországnak a Szkripal-ügyben való állítólagos részessége miatt két lépcsőben bevezetendő szankciókat hirdetett meg, és novemberben komoly korlátozások lehetségesek, ha egy sor feltételt nem teljesítünk. Az amerikaiak megszokták, hogy az ultimátumok, követelések nyelvén beszéljenek Oroszországgal. Ezeket a feltételeket szándékosan úgy fogalmazták meg, hogy ne lehessen őket teljesíteni" - mondta.

A helyettes tárcavezető szerint Washington ezzel azt akarja demonstrálni, hogy "nem tűr el semmilyen olyan külpolitikai lépést a világban, amely nem illeszkedik bele abba az elképzelésébe, hogy mi helyes és mi nem". Rjabkov szerint az Egyesült Államok, amely társadalmi berendezkedésének alapjának a demokráciát nyilvánította, "a külpolitika terén semmilyen demokráciát nem ismer el, és a totális diktátum útján halad".

Szavai szerint ilyen körülmények között a többi országnak meg kell találnia, hogyan biztosítsa be magát az amerikai befolyással szemben, és miként válaszoljon. Megfogalmazása szerint az Egyesült Államok úgy véli, hogy ha a saját irányvonalát erőlteti, akkor "Oroszország előbb vagy utóbb engedni fog és teljesíti azt, amit Washington akar, feladja független külpolitikáját és lényegében kapitulál".

"Ez teljességgel lehetetlen" - szögezte le.

"Az amerikai szankciók nem maradhatnak válasz nélkül az Egyesült Államokban érvényesülő logikából és mentalitásból kifolyólag. A kihívásra adott egyenes válasz hiányát ott a gyengeség jeleként fogják fel. Ez újabb ürügy a washingtoni forrófejűek számára arra, hogy növeljék a nyomást" - nyilatkozott a diplomata.

Elmondta, hogy az amerikai büntetőintézkedésekre válaszul, Oroszország arra fog törekedni, hogy megszabaduljon a dollártól, mint a kölcsönös elszámolás eszközétől.

A magas rangú diplomata csütörtökön Genfben újságíróknak nyilatkozva kilátásba helyezte: Oroszország szimmetrikus választ fog adni az egyre bővülő, orosz vállalatokra és hivatalos személyekre vonatkozó amerikai feketelistákra. Mint mondta, az amerikai szankciók jelenleg mintegy 450 orosz gazdasági szereplőt sújtanak.

Ugyanakkor leszögezte, hogy nem áll le sem az orosz rakétahajtóművek szállítása az amerikai űrprogram számára, sem az amerikai repülőgépiparban felhasznált titán kivitele. Rjabkov kijelentette, hogy egy ilyen exportstop egyenértékű lenne az önkezűleg elkövetett lábon lövéssel.
   #Külföld  #Oroszország  #USA   Forrás: mti.hu   Kép: pixabay.com
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats