Sargentini-jelentés - Francia jobboldal: Nem Orbán, hanem Európa a lényeg!
2018-09-19 14:05

Hirdetés:

Heves vitába torkollott kedd este francia sajtóértesülések szerint a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) vezetői ülése, miután Valérie Pécresse volt miniszter, a Párizs környéki Ile-de-France régió elnöke azt kérte, hogy a pártja tegye világossá az álláspontját az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésén megszavazott Sargentini-jelentésről, és "fenntartások nélkül ítélje el a jogállamiság leépítését Magyarországon".

 

Laurent Wauquiez pártelnök válaszul a "pártcsalád meggyengítésével" vádolta meg a párton belüli legnagyobb riválisát.

A legnagyobb francia ellenzéki pártnak húsz tagja foglal helyett az Európai Parlament néppárti frakciójában. Közülük ketten nem voltak jelen a múlt heti szavazáskor, kilencen megszavazták a magyarországi helyzetről szóló jelentést, hárman ellene szavaztak, hatan pedig tartózkodtak.

Valérie Pécresse, aki Nicolas Sarkozy államfő (2007-2012) kormányaiban oktatási, majd költségvetési miniszter volt, az elmúlt napokban több interjúban is elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Parlamentben helyet foglaló párttársainak többsége nem szavazta meg a jelentést, ezért az LR kedd esti vezetőségi ülésén a párt hivatalos állásfoglalását kérte.
A francia sajtó értesülése szerint ezt a pártelnök visszautasította és "zavarkeltéssel" vádolta meg a riválisát.

"Nem Orbán a lényeg. Európa a lényeg. Elköteleztük magunkat Európa irányába, világosak voltunk" - idézte Laurent Wauquiez-t a Reuters hírügynökség.

"Van egy olyan irány az európai jobboldal számára, amely úgy véli, hogy véget kell vetni a migrációval szembeni lazaságnak például" - tette hozzá.

A sajtóértesülések szerint Wauquiez jelezte, nem szeretné megosztani Európát (egy állásfoglalással), ezért véleménye szerint óvatosan kell bánni a magyar miniszterelnökkel, akinek üdvözölte a migrációs válsággal szembeni határozott fellépését, hozzátéve, hogy ugyanolyan jó viszonyt ápol egyébként Angela Merkel német kancellárral, mint Orbán Viktorral.

A Le Monde című lap úgy tudja, hogy amikor a vitában Brice Hortefeux volt belügyminiszter megemlítette, hogy "Orbánt nagy többséggel demokratikusan választották meg", Pécresse azt válaszolta: "Pontosan úgy, mint Erdogant!"

A Le Figaro kommentárja szerint a múlt szerdai európai parlamenti szavazás kapcsán kiéleződtek és egyértelművé váltak a francia jobboldalon belüli nézeteltérések. Valérie Pécresse ugyanis attól tart, hogy pártjában többségbe kerülhetnek azok, akik az LR és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) egyesülését szorgalmazzák.

A Le Monde ezzel párhuzamosan arra emlékeztette Eric Ciotti jobboldali képviselőt, aki a France2 köztelevízióban kiállt a Sargentini-jelentés ellen szavazó és Orbán Viktort rendszeresen támogató Nadine Morano volt családügyi államtitkár mellett, hogy Magyarországot a jogállamiság megsértése, nem pedig a migrációs politikája miatt ítélte el az Európai Parlament.#Külföld  #Franciaország   Forrás: mti.hu   Kép: www.flickr.com
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats