Szakértő: nem is lehet kizárni annak esélyét, hogy India és Pakisztán atomfegyvert vet be egymás ellen
2019-02-28 09:55

Hirdetés:

Nem valószínű, de nem is lehet kizárni annak esélyét, hogy India és Pakisztán atomfegyvert vet be egymás ellen - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő csütörtök.

A szakértő elmondta a két országnak 1971 óta nem volt olyan súlyos konfliktusa, mint a mostani, amikor a pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet szerdán, miután behatolt az ország légterébe.
 

A szerdai incidens előzménye, hogy a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén február 14-én a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport által elkövetett merénylet megtorlásaként kedden indiai gépek megelőző csapást hajtottak végre Pakisztán területén iszlamista fegyveresek táborai ellen.

India a pakisztáni titkosszolgálatot gyanúsítja az iszlamisták támogatásával.
 Gyarmati István szerint az bizonyos, hogy a merénylők Pakisztánból érkeztek, de az nem bizonyított, hogy a pakisztáni kormányzatnak köze van támadáshoz.
 

"Azt gondolom, hogy egyiknek sem áll érdekében, hogy nukleáris konfliktussá eszkalálódjon a helyzet" - fogalmazott a szakértő. Hozzátette: azt is figyelembe kell venni, hogy Indiában hamarosan választások lesznek. Ugyanakkor elhúzódó konfliktusra kell készülni - mondta a biztonságpolitikai szakértő.

 

Atomtámadással fenyegette meg Pakisztán Indiát

Atomtámadással fenyegette meg Pakisztán Indiát, miután az előbbi ország összehívta nukleáris fegyverekért felelős katonai parancsnokságát. Közben állítólag a határ mentén elkezdték a földön is lőni egymást a két ország katonái. Az ülésre azután került sor, hogy Pakisztán Indiát bombázta, aztán lelőtte az indiai légierő két gépét és elfogta az egyik pilótát.

 #Külföld   Forrás: mti.hu   Kép: pixabay.com
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats