Szíria - Moszkva: nyugat-európai eszközökkel állítottak elő vegyi fegyvert a terroristák Dúmában
2018-06-22 18:14
Hirdetés

Nyugat-Európában gyártott elemei voltak annak a berendezésnek, amellyel terroristák vegyi fegyvert állítottak elő a szíriai főváros kötelében található Dúmában -  jelentette ki  Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő diplomaták és újságírók előtt pénteken a Moszkva vonzáskörzetéhez tartozó Ogyincovóban.

Az orosz külügyi és védelmi tárca közös tájékoztatót tartott a szíriai vegyifegyver-incidensekről, amelyeknek csak egy része volt a sajtó számára is nyilvános.

Zaharova felhívta a figyelmet arra, hogy a terroristák által vegyi fegyverek előállítására használt berendezést egyfelől házilag barkácsolták össze, másfelől viszont az olyan profi elemeket is tartalmazott, amelyeket nyugat-európai országokban gyártottak. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos konkrét bizonyítékokat Moszkva igény esetén a diplomaták rendelkezésére fogja bocsátani, beleértve azokat is, amelyek az eszközök Nyugat-Európából Szíriába kerülésével kapcsolatosak.

A tájékoztatón Igor Kirillov vezérőrnagy, az orosz sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi egységek parancsnoka azt mondta, hogy a Dúmában április 17-én felfedezett, aláaknázott vegyi laboratóriumban és vegyi raktárban talált berendezés egyes elemei, valamint egyes hatóanyagok az Európai Unió országaiban és "Észak-Amerikában" készültek.

A tábornok hangsúlyozta: az a tény, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői nem vizsgálódnak az állítólagos támadások helyszínén, odautazás nélkül gyűjtenek, elemzenek és használnak fel dokumentumokat, szöges ellentétben áll a vegyifegyver-tilalmi egyezménnyel.

Kirillov azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot, hogy konfrontációra törekedve, vegyi támadások szimulálásával félre akarja vezetni a nemzetközi közvéleményt és át akarja politizálni az OPCW-t.

Kirillov kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a Dúmánál állítólag április 7-én történt vegyi támadásra vonatkozó, hamarosan nyilvánosságra hozandó OPCW-jelentés ismét a Fehérsisakosok elnevezésű - nyugati támogatásban részesülő - szíriai szervezet álbizonyítékain alapul majd, csakúgy mint a Nyugat által levont következtetések a tavalyi Hán Sejkún-i incidens esetén.  

  
A tábornok felhívta a figyelmet arra, hogy Hán Sejkúnban, ahol tavaly a damaszkuszi kormánynak tulajdonított - és robotrepülőgépekkel végrehajtott amerikai  csapást kiváltó - vegyifegyver-támadás történt, még a lehetséges helyszíni vizsgálat előtt lebetonozták azt a helyet, ahol a vegyi szerkezet felrobbant. Kirillov megismételte az orosz részről korábban is hangoztatott érvelést, miszerint Hán Sejkúnban a talajon elhelyezett robbanószerkezet, nem pedig légibomba robbant, ahogy azt civil szervezetek és rájuk hivatkozó nyugati kormányok állítják.    

A vezérőrnagy azzal vádolta meg az OPCW-t, hogy nem hajlandó megvizsgálni a Damaszkusszal szemben harcoló erők által hátrahagyott vegyi raktárakat a szíriai kormányerők által felszabadított területeken, holott ezekben 40 tonna mérgező anyagot találtak.
Címkék: Külföld, Szíria, Vegyifegyver   Forrás: mti.hu   Kép forrása: pixabay.com
Hirdetés