Újabb pénteki tüntetéseken a Gázai övezetben, sok a halott
2018-09-28 20:28

Hirdetés:

Életét vesztette három palesztin, köztük egy 14 éves fiú a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határ mentén tartott újabb, pénteki tüntetéseken, legalább 75-en megsebesültek - közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

 A palesztin halottak száma hatra emelkedett, egy tizenkettő, egy tizennégy, és egy tizennyolc éves fiatal is volt köztük, s a palesztin tüntetők száma ezen a héten húszezerre nőtt a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint. Ezen a pénteken tizenkét helyen okoztak tüzet Izraelben a határ közelében a Gázai övezetből a levegőben útnak indított különféle gyújtószerkezetek.     

A forrás szerint 100 sebesült tüntetőt evakuáltak, hogy orvosi ellátásban részesítsék őket, közülük ketten válságos állapotban lehetnek.     Több mint tízezer tüntető gyűlt össze, megmozdulásuk ismét zavargásokba torkollott a Gázai övezet határa mentén - jelentette az izraeli hadsereg, amelynek közlése szerint a tiltakozók kézigránátokat, robbanóeszközöket és köveket dobáltak katonái felé. "A katonák a szokásos fegyverhasználati szabályok szerint tömegoszlató eszközökkel és lövésekkel reagálnak" - tették hozzá.    

 Az izraeli fegyveres erők tájékoztatása szerint egy harci repülőgépük légitámadást hajtott végre az övezet északi részén válaszképpen arra, hogy a tüntetők kézigránátokat és egyéb robbanóeszközöket hajítottak a katonák felé.     Helyi palesztin médiumok szerint a tiltakozások során több tüntetőnek sikerült izraeli területre bejutnia, miután átvágták a szögesdrótot az övezetet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítés egy részén, majd bejutva megtámadták az izraeli hadsereg egyik ellenőrzőpontját.     

A Kán izraeli közszolgálati televízió beszámolója szerint az övezettel határos területeknek legalább hat pontján csaptak fel a lángok a palesztin tüntetők által útnak indított gyújtóléggömbök miatt.     Március vége óta szinte napi rendszerességgel tartanak tüntetéseket a gázai-izraeli határnál, ahol a palesztinok az övezet blokádja és a palesztin területek megszállása ellen tiltakoznak. A gázai egészségügyi tárca szerint eddig legalább 189 palesztin vesztette életét a tüntetéseken és erőszakos incidensekben.     

Számi Abu Zuhri, az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet szóvivője nemrég elmondta: a határ menti tüntetések addig folytatódnak, amíg el nem érik céljaikat.     Izrael a történtekért a Hamászt teszi felelőssé, amely szerinte élő pajzsként használja a feltüzelt tüntetőket, miközben megpróbál bejutni Izrael területére, hogy támadásokat hajtson végre civilek ellen.#Külföld  #Gázai övezet  #Izrael   Forrás: mti.hu   Kép: www.flickr.com
Hirdetés
Tetszett a cikk ? Kövess minket a Facebookon !

View My Stats